
TVT-blogi: Mitä tehdä, kun isännöitsijä ei tee mitään?
Usein kuulee sanottavan, että isännöitsijä ei tee mitään asumisen häiriöihin liittyvissä asioissa. Kun asukas tekee isännöitsijälle häiriöilmoituksen naapuristaan, hän odottaa, että häiriöt loppuvat saman tein.
Asukkaan kysyessä toimenpiteistä, hän saa vastaukseksi, ettei isännöitsijä voi yksityisyyden suojan takia kertoa muille asukkaille toimenpiteistä, joihin häiriöilmoitus on johtanut. On täysin ymmärrettävää, että epätietoisuus suututtaa ja herättää kysymyksen, miksei isännöitsijä tee mitään?
Vakuutan, että suhtaudumme kaikkiin asumisen häiriöihin riittävällä vakavuudella, ja käynnistämme häiriöilmoituksen jälkeen selvitystyön häiriöiden lopettamiseksi. Silti isännöitsijäkään ei voi taata, että häiriöt päättyvät välittömästi. Välipitämätön asukas voi häiritä talossa useita kuukausia ennen kuin vuokranantajan toimenpiteet johtavat tuloksiin.
Häiriöilmoitus johtaa aina toimenpiteisiin
Isännöitsijä käynnistää toimenpiteet häiriöilmoituksen saadessaan. Vaihtoehtoja ovat esim. kirjallinen huomautus tai varoitus, yhteydenotto puhelimitse tai käynti asukkaan luona. Pääsääntöisesti pyrimme saamaan myös häiriön aiheuttajan näkemyksen asiasta, ainakin epäselvissä tilanteissa. Melko usein törmäämme kuitenkin tilanteeseen, jossa on kyse asukkaiden keskinäisistä riidoista.
Toivommekin, että jokainen miettii ennen häiriöilmoituksen tekemistä, miten voisi toimia niin, että kaikilla olisi mukava asua ja asumisrauha säilyisi. Kannattaa myös muistaa, että kerros- ja rivitaloissa normaalit asumiseen liittyvät äänet ovat sallittuja, myös hiljaisuuden aikaan. Huomioithan myös, että häiriöilmoituksen pitää perustua tosiasioihin. Et voi lisätä ilmoitukseen muilta kuultuja tarinoita tai asioita, joita et ole itse nähnyt tai kokenut. Häiriöilmoituksen jättäessäsi sitoudut tarvittaessa todistamaan häiriöt käräjäoikeudessa.
Isännöitsijän apuna asumisen ongelma- ja häiriöasioissa ovat tarvittaessa TVT:n asumisneuvojat. Lisäksi apunamme ovat naapuruussovittelukeskus sekä terveys- ja palotarkastajat. Tilanteen pitkittyessä ja häiriöiden jatkuessa eri toimenpiteitä toistetaan ja kovennetaan. Pahimmassa tapauksessa häiriöt johtavat vuokrasuhteen purkamiseen ja asunnon menettämiseen. Häiriön kohteeksi joutuneet naapurit eivät välttämättä kuule prosessin etenemisestä kuin vasta siinä vaiheessa, kun häiritsevän naapurin muuttoauto on pihalla. Häiriöilmoituksen tehneelle voi siten vasta tässä vaiheessa selvitä, että isännöitsijä ja muu TVT:n henkilökunta ovat tehneet työnsä.
Asumisen häiriöihin löytyy lisäohjeistusta TVT:n kotisivuilta: Asumishäiriöt ja normaalit asumisen äänet. Ohjeet on hyvä käydä lukemassa, jos kokee naapurin häiritsevän.
Kimmo Tilli isännöintipäällikkö
