TVT Logo
TVT:n hallituksen puheenjohtaja Toni Eklund puhuu talousarvioillassa.

TVT Asunnot Oy:n talousarvio 2025 esiteltiin asukkaiden edustajille

TVT Asunnot Oy:n vuoden 2025 talousarvio esitettiin asukasneuvostolle talousarvioillassa torstaina 10.10.2024. Tilaisuudessa käytiin läpi arava- ja korkotukilainoilla toteutettujen asuntojen vuokran määräytymisperiaatteet, asumiskustannusten nousu, talouden haasteet ja talousarviolaadinnan perusteet. Talousarvio on laadittu noudattaen arava- ja korkotukilainsäädännön omakustannusperiaatetta.

Talousarviossa esitetään ara-asuntokannan vuokriin keskimäärin 3,9 prosentin tarkistusta 1.3.2025 alkaen. Pelkästään arvonlisäveron nousu selittää korotustarpeesta noin yhden prosenttiyksikön. Vuokratalojen yhteishallinnon mukaisesti asukastoimikunnilla ja luottamushenkilöillä on mahdollisuus antaa lausuntonsa talousarviosta 11.11.2024 mennessä. Yhtiö käsittelee lausunnot ja hyväksyy talousarvion marraskuussa, jonka jälkeen vuokralaisille ilmoitetaan 1.3.2025 voimaan tulevat vuokrat.

Kaikki asumiskulut on katettava vuokrilla

TVT Asuntojen tehtävänä on tarjota kohtuuhintaista hyvälaatuista asumista. TVT:n arava- ja korkotukilainoitetuissa asunnoissa vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaisesti. Lain mukaan kaikki todelliset kustannukset on katettava vuokrilla eli vuokria on perittävä niin paljon kuin tarvitaan hoitoon ja ylläpitoon sekä korjaamiseen ja rakentamiseen otettujen lainojen lyhennyksiin ja korkoihin.

Tilastojen mukaan asumismenot vievät Suomessa keskimäärin 24,2 % kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista. On tärkeää, että asumiskulujen jälkeen jää riittävästi rahaa elämiseen. Asumismenojen merkitys korostuu erityisesti pienituloisilla, joilla asumismenot voivat viedä yli 40 %, ja arjen tarpeisiin jää liian vähän rahaa. Eurostatin määritelmän mukaan asuminen on kohtuuhintaista, jos se vie enintään 40 % kotitalouden tuloista.

Pysyvää hyötyä energiatehokkuudesta

TVT tekee parhaansa omassa tehtävässään, kohtuuhintaisen asumisen tarjonnassa. Esimerkiksi kiinteistöjen energiatehokkuutta parantamalla on saavutettu lämmönkulutuksessa yli 20 % säästö verrattuna vuoden 2015 tasoon eli säästöä kertyy vuosittain noin 2 miljoonaa. Tämän säästön takia asukkaat maksavat yli kaksi prosenttia vähemmän vuokraa.
TVT työskentelee yhdessä asukkaiden kanssa myös vesi-, energia- ja jätekulujen pienentämiseksi, mm. vuosittaisen Arjen ilmastoteot -kampanjan avulla.

Pitkäjäteistä kiinteistökannan hallintaa

TVT Asunnot pitää huolta siitä, että asunnot vastaavat mahdollisimman hyvin asukkaiden tarpeita ja toiveita sekä yhteiskunnan tavoitteita. Yhtiön taloutta hoidetaan niin, että kiinteistöjä voidaan rakentaa ja korjata myös taloudellisesti haastavina aikoina. Tästä hyötyvät niin vuokralaiset, omistaja kuin yhteiskunta laajemminkin. Mahdollisesta vuokrantarkistuksesta huolimatta TVT:n asukkailleen tarjoama vuokrahyöty on merkittävä, kun vuokria verrataan keskimääräiseen vuokratasoon.

TVT:n rajoituksista vapaassa asuntokannassa vuokrantarkistus tehdään vuokrasopimuksen mukaisesti, ja vuokrat ilmoitetaan suoraan vuokralaisille. Myös näissä kohteissa tavoitteena on pitää kiinteistöt mahdollisimman hyvässä taloudellisessa kunnossa sekä tarpeita ja toiveita vastaavina.