TVT Logo
TVT Asunnot Oy:n isännöintipäällikkö Kimmo Tilli.

TVT-blogi: Tupakoinnin evoluutio TVT Asunnoilla

Muistaako joku vielä aikaa, jolloin tupakkaa sai polttaa vapaasti sisätiloissa, ravintoloissa jne.? Vielä 90-luvulla oli täysin hyväksyttävää ja jopa ihailtavaa tupakoida milloin missäkin. Onneksemme maailma on muuttunut tämän osalta, ja tupakointi vähenee jatkuvasti, onhan se tutkitusti terveydelle vaarallista.

TVT Asunnoilla tupakoinnin evoluutio on ollut aikaa seuraavaa, ja mielestäni olemme oikea-aikaisesti kiristäneet tupakointiin liittyviä vaatimuksia asunnoissamme ja kiinteistöjen alueella. Aihe jakaa ihmiset ymmärrettävästi kahteen leiriin, toiset haluavat täyttä savuttomuutta ja toiset tupakoida missä itse haluavat. Vuokranantaja joutuu välillä sovittelemaan näitä eri leirien näkemyksiä.

Tupakoinnin rajoittaminen alkoi jo 2012

TVT Asunnoilla ryhdyttiin rajoittamaan tupakointia sisällä asunnossa vuonna 2012. Uusiin vuokrasopimuksiin lisättiin maininta siitä, että tupakoinnista aiheutuvat korjauskustannukset veloitetaan vuokralaiselta täysimääräisenä. Pahimmillaan vuokralaisen vaihtuessa asunto jouduttiin purkamaan betonipintoja myöden, jotta nikotiini saatiin pois pinnoilta ja hajut huoneistosta.

Vuoden 2018 alusta alkaen uusissa vuokrasopimuksissa kiellettiin tupakointi huo- neistoissa. Tämä jakoi asukkaat kahteen eriarvoiseen leiriin, uusissa sopimuksissa tupakointi oli kiellettyä ja naapuri, joka oli muuttanut asuntoon ennen vuotta 2018, sai edelleen tupakoida mm. parvekkeella.

Tvt:n kokonaan omistamat kiinteistöt savuttomia

Vuonna 2022 käynnistyneessä vuokrasopimuspäivityksessä tupakointi kiellettiin kaikilta asukkailta asunnoissa, parvekkeilla, patioilla, asuntopihoilla ja talon yhteisissä tiloissa. Tupakointi on jatkossa sallittua vain siihen erikseen määritellyillä paikoilla tai kiinteistön piha-alueen ulkoreunoilla, riittävän kaukana rakennuksista, leikkialueista jne. Vuokrasopimusuudistus on edennyt alue kerrallaan, ja viimeisetkin TVT:n kokonaan omistamat kiinteistöt ovat savuttomia 1.12.2024 alkaen. Tupakointikielto vastaa Suomen tupakkalain tavoitteita.

Malttia kaikilta

Olemme menossa kohti savutonta Suomea 2030, ja myös TVT omalta osaltaan edesauttaa tavoitteen saavuttamista. Matkalla kohti täyttä savuttomuutta toivoisin molempiin leireihin malttia ja ymmärrystä. Tupakoitsijat voisivat noudattaa sopimusta ja ohjeita sekä omalta osaltaan parantaa asuinympäristön viihtyisyyttä tupakoimalla tupakkapaikoilla tai kiinteistön ulkoreunoilla. Tupakoinnin vastustajat voisivat jättää tupakointipaikat rauhaan, niiden sijoittelu kiinteistön alueella on aina jonkun mielestä väärä. Tärkeintä kuitenkin on, että tupakointi suoritetaan annetun ohjeistuksen mukaan merkityillä paikoilla tai kiinteistön ulkoreunoilla, ei sisällä asunnoissa tai parvekkeilla. Tupakantumppien hävittäminen asianmukaisesti tumppiastioihin on myös tärkeää. Tilastojen mukaan ympäristöön päätyy Suomessa vuosittain 2,3 miljardia tumppia. Kun tumpit heitetään maahan, tuuli ja sade kuljettavat ne vesistöihin ja samalla tumpeissa olevat myrkylliset kemikaalit huuhtoutuvat vesistöjen ekosysteemiin tappaen mm. kaloja ja lintuja.

Tässä lopuksi vielä ohjeistus tilanteeseen, jossa joku polttaa sopimuksen vastaisessa paikassa. Käsittelemme tupakointia vastaavasti kuin muitakin asumisen häiriöitä, ja kirjallinen häiriöilmoitus johtaa toimenpiteisiin. Muistathan kuitenkin, että pelkkä epäilys tupakointirikkomuksesta ei ole riittävä. Asumisen häiriöihin löytyy lisäohjeistusta TVT:n verkkosivuilta: Asumishäiriöt ja häiriöilmoituksen teko. Ohjeet on hyvä käydä lukemassa, jos kokee naapurin häiritsevän.

Kimmo Tilli isännöintipäällikkö

Aiheet: TVT blogi