TVT Logo
TVT:n asukkaita kotonaan

Rauhallisesti kaksin

Oman kodin rauha on kaikkein tärkeintä Irja Hämäläiselle. Hän on viihtynyt puolisonsa Veikon kanssa TVT Asuntojen asukkaana jo yli 20 vuotta.

Irja Hämäläinen kastelee kukkia puutarhassaan

Irja Hämäläinen ja Veikko Hotanen asuvat rauhallisella rivitaloalueella. Samassa taloyhtiössä asuu monenlaisia perheitä, myös lapsiperheitä. Osa naapureista on Irjan ja Veikon tapaan asunut alueella jo pitkään.

– TVT:llä on ollut mukava asua. Ei tämä asunto enää ihan priimakuntoinen ole, mutta viihdymme kuitenkin. TVT:ltä saa kyllä pyydettäessä apua – esimerkiksi meillä saunanlauteet uusittiin heti kun sitä pyysimme. Tämä kolmio on kahdelle hengelle oikein riittävän kokoinen.

Kotiaan Irja kehuu kauniiksi. Sisustus ei ole uusinta uutta, eikä tarvitsekaan olla. Valokuvia on esillä paljon. – Olemme olleet yhdessä yli 50 vuotta. Kaikki huonekalut ovat niiden vuosikymmenten aikana kertyneet. Joutavat sitten aikoinaan vaikka kaatopaikalle, lapset niitä tuskin huolivat, Irja naurahtaa.

Irja on ollut aiemmin mukana TVT:n asukastoimikunnassa. Hän jättäytyi hetkeksi sivuun toiminnasta antaakseen tilaa nuoremmille aktiiveille, mutta on sittemmin liittynyt mukaan uudelleen. – Järjestämme pihatalkoot syksyisin ja keväisin ja hoidamme pihan kukat. Joulun alla pidämme joulujuhlat, joissa vierailee joulupukki lapsia tervehtimässä.

Irja Hämäläinen lukee kirjaa kotinsa puutarhassa

Mustikat lähimetsästä, vihannekset itse kasvattaen

Omassa puutarhassa puuhastelu on Irjalle mukavaa, kotoisaa ajanvietettä. Kukkiakin Irjan pihalla kasvaa vaikka kuinka, joskaan ei ihan niin paljon kuin aiemmin. Kuivina kesinä niiden kastelu alkaa käydä työstä.

– Minulla on tuolla talon päädyssä kasvatuslavoja, joissa kasvatan nyt kurkkua, kesäkurpitsaa ja tomaattia. Kysyin aikoinaan isännöitsijältä luvan niille. Sitten myöhemmin taloyhtiö toi niitä lisää muidenkin käyttöön, Irja kertoo.

– Lisäksi etupihalla on viinimarjapensaita, joiden antimista nautin. Lähimetsästä haen mustikkaa, puolukkaa ja sieniä. Metsä on sopivan pieni, en pääse eksymään. Muutkin marjastajat ovat tosin löytäneet apajat, ja saaliit ovat jääneet välillä laihoiksi, Irja harmittelee. – Mutta metsässä on silti mukavaa kierrellä ihan vaan aikansa kuluksi.

Puutarhan hoidon ohella Irjaa pitävät kiireisenä hoitokoira Elli sekä monenmoiset kodin askareet. Lisäksi mieluista puuhaa ovat käsityöt ja leipominen. Etenkin perhejuhlissa pöytään katetaan Irjan leipomaa mustikkapiirakkaa, kakkua ja pullaa.
– Leipomisesta pidän todella paljon. Leipoisin enemmänkin, mutta kukas ne kaikki leipomukset sitten söisi, Irja naurahtaa.

Irja ja Veikko viihtyvät kotosalla omassa rauhassaan. Kodin sijainti Halisten takaosassa rauhallisessa taloyhtiössä takaa levollisen asuinympäristön – edes uudenvuodenaaton raketit eivät ole paukkuneet häiriöksi asti. – Rauhallisuus ja turvallisuus ovat hyviä asioita, emme kaipaa sen kummoisempaa meininkiä. Kodikkuus syntyy ihan tavallisista, jokaiselle yksilöllisistä asioista. Ei sitä oikein osaa ehkä tarkemmin sanoittaakaan. Sen vain tietää.

Mistä kodikkuus teidän kotona syntyy?

Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken 150 euron sisustuslahjakortin. Osallistumislomake löytyy kampanjasivun alaosasta.

Aiheet: Kutsu meidät kylään