TVT Logo
TVT:n asukkaita kotonaan

Värikäs ja boheemi koti

Lämmin ja boheemi Huvikumpu. Sellaiseksi Krista Luotonen kuvailee kotiaan Turun Länsinummessa. Viisihenkinen perhe on viihtynyt samassa rivitaloyhtiössä jo pitkään pihapiirin yhteisöllisestä menosta nauttien.

Jenna Luotonen istuu lattialla kirja sylissään

Luotosen perhe – Krista, puolisonsa Kalle sekä 4-, 9- ja 14-vuotiaat pojat ja irlanninsusikoirapentu Edda – muuttivat nykyiseen kotiinsa saman talon päätyasunnosta nelisen vuotta sitten.

Lisätila ei asunnossa olisi pahitteeksi, mutta muuten Krista ei muuttaisi kodissaan mitään – eikä muuttaisi muualle. Lenkkipolut lähtevät pihasta, ja kulkuyhteydet joka suuntaan ovat hyvät. Taloyhtiön tupakointipaikka toimii naapuruston ”olohuoneena”, ja sinne kerääntyvät usein nekin, jotka eivät tupakoi. Grillipaikkaa taloyhtiössä ei ole, mutta pihatalkoissa joku asukkaista tuo oman grillinsä yhteiseen käyttöön.

– Vanhempani ja siskoni asuvat aivan naapurissa, ja kaksi muuta siskoa lähettyvillä. Kyläilemme usein puolin ja toisin. Meillä on naapuruston yhteinen Whatsapp-ryhmä, jossa kysellään vuorotellen, että tulisiko joku pihalle. Siellä sitten istutaan ja juorutaan ja jaetaan ilot ja surut yhdessä. Välillä siinä vierähtää useampi tunti kerrallaan, Krista naurahtaa.

Krista on itse asiassa viihtynyt samassa pihapiirissä jo teini-iästä lähtien. Puolisokin löytyi aikoinaan naapurista: Kristan lapsuudenperhe muutti taloyhtiöön sen valmistuttua 2002, ja silloin seinänaapurissa asui oman perheensä kanssa Kalle. Niin pariskunta tutustui ja rakastui. Muutaman muualla Turussa asutun vuoden jälkeen perhe palasi Länsinummeen, samaan pihapiiriin – Kallen entiseen lapsuudenkotiin.

Krista Luotonen nojaa kirjahyllyyn

Eriparia, mutta omannäköistä

Luotosen perheen koti on sisustettu enimmäkseen kirppislöydöillä sekä Kristan ja puolisonsa perintöhuonekaluilla. Myös huonekalujen tuunaus on pariskunnalle mieluisaa.

– Erityisen rakas on isoäidin vanha puukantinen Husqvarna-ompelukone, joka on meillä nyt sivupöytänä olohuoneessa. Se on seurannut mukanani aikoinaan ensimmäiseen omaan kotiin ja sen jälkeen muutosta toiseen. Siitä en varmaan koskaan luovu, Krista sanoo.

Kristan lempipaikka kotona on keittiön puusohva. Keittiön pöydän ääressä kerrotaan kuulumiset, tehdään läksyt ja sovitaan tulevan viikon tapahtumat ja menot. Yhdessä syödään aina kun vanhimman lapsen jalkapalloharrastus ja vanhempien vuorotyöt antavat myöten.

Kotiaan Krista kuvailee sanoilla ”lämmin ja boheemi Huvikumpu”: kaikki vähän eriparia, mutta kokonaisuus on omannäköinen ja -tuntuinen. Ja siksi niin rakas.
– Minusta kaiken ei aina tarvitse olla niin modernia tai mattojen tip top suorassa. Kunhan koti on asukkaidensa näköinen ja siellä saa olla oma itsensä, se on tärkeintä.

Mistä kodikkuus teidän kotona syntyy?

Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken 150 euron sisustuslahjakortin. Osallistumislomake löytyy kampanjasivun alaosasta.

Aiheet: Kutsu meidät kylään