TVT Logo
Kimmo Tilli

Isännöitsijän ja kiinteistöhuollon roolit

Monelle on epäselvää mitkä ovat isännöitsijän ja kiinteistöhuollon työnkuvat taloyhtiössä. Tehtävät ovat osin päällekkäisiä, mutta selkeä työnjako on olemassa. Äärimmilleen kiteytettynä isännöitsijä järjestää huollon toimenpiteet kiinteistöön, kun taas kiinteistöhuolto vastaa huollon käytännön toteuttamisesta.

Kimmo Tilli TVT Asunnoilta on toiminut isännöitsijänä 18 vuoden ajan, joista 12 vuotta TVT:n palveluksessa, joten hän on oikea mies valaisemaan isännöitsijän ja huollon roolitusta. Tilli vahvistaa käsityksen siitä, että roolit ja tehtävät sivuavat toisiaan, mutta olennaisia eroavaisuuksia löytyy.

– Kieli poskessa voisi todeta, että isännöitsijä vastaa kaikesta, minkä muut jättävät tekemättä. Vakavasti puhuenkin isännöitsijän tehtäväluettelo on laaja, jakaantuen kunnossapitoon ja kehittämiseen, asiakaspalveluun, talousasioihin ja lainsäädännöllisiin seikkoihin, isännöitsijä Kimmo Tilli kertoo.

Häiriöt kuuluvat isännöitsijälle, viat huollolle

Kun mennään tarkemmin yksityiskohtiin ja asioihin jotka ovat asukkaan kannalta merkityksellisiä, isännöitsijälle kuuluvat asumishäiriöihin kuuluvat seikat, esimerkiksi järjestyshäiriöihin puuttuminen. Kiinteistöhuolto puolestaan vastaa teknisistä vioista, esimerkiksi vuotavista hanoista.

-Kiinteistöhuollon tavoittaa puhelimitse 24/7, isännöitsijän toimistoaikana.

Puhuttaessa akuuteista vioista on tärkeää, että asukas ottaa viipymättä yhteyttä kiinteistöhuoltoon, jonka puhelinnumero löytyy rappukäytävästä ilmoitustaululta tai TVT:n verkkosivuilta. Tapauksissa, joissa on vesivahingon tai muun suuren haitan vaara, nopea toiminta on tärkeää, Kimmo Tilli kertoo ja jatkaa:

– Vioista, joissa ei ole kyse minuuteista tai tunneista, kannattaa myös ottaa yhteyttä huoltoon. Sähköinen palvelu on loistava kanava tähän: ei tarvitse jonottaa, yhteydenotto on ilmaista ja ilmoituksen voi tehdä koska tahansa, vuorokaudenajasta ja viikonpäivästä riippumatta.

Sähköinen yhteydenpito varmistaa, että tieto kulkee
Sähköisessä yhteydenotossa on lukuisia hyviä puolia: kaikesta jää sähköinen jälki, ja tieto kulkee huollolta isännöitsijälle ja päinvastoin. Tämä on helpottanut tiedonkulkua monellakin tapaa verrattuna siihen, että asiat kirjattaisiin ruutulehtiöön huoltomiehen takataskuun.

– Sähköiset työkalut ovat helpottaneet ja parantaneet kommunikointia huomattavasti. Aiemmin kaikki kirjattiin paperille, nyt huoltotarpeista ja puutteista voi asukas itse tehdä sähköisen ilmoituksen suoraan järjestelmään. Samalla tavalla myös isännöitsijän ja alihankkijoiden välinen yhteydenpito on muuttunut. Toki tämä on vähentänyt ihmisten välistä henkilökohtaista kanssakäymistä, mutta nyt asukkaat voivat olla varmoja, että tieto kulkee kyllä, Kimmo Tilli summaa.

Kimmo Tilli

Asukkaan muistilista

Vikatilanteissa on syytä ottaa yhteyttä kiinteistöhuoltoon: akuuteissa puhelimella, ei-kiireellisissä sähköisen palvelun kautta. Tarkemmat tiedot osoitteessa www.tvt.fi/fi/asukkaalle/kiinteistonhuolto-ja-isannointi

Sähköisen palvelun kautta jätetyistä ilmoituksista jää aina kirjaus TVT:n järjestelmään ja tieto kulkee myös tarvittaessa isännöitsijälle. Kriittisiä asioita, joiden toimintaa asukkaan on hyvä tarkkailla ovat vesikalusteet, sähkölaitteet ja palovaroitin (mm. patterin vaihto kerran vuodessa)