TVT Logo
Led-lamppu, jolla korvataan loistelamppu.

Loistelamppu paloi – miten toimia?

Jos keittiön tai kylpyhuoneen loistelamppu lakkaa toimimasta, se on korvattava uudella led-lampulla. Lampun vaihto kuuluu asukkaan tehtäviin.

Loistelamput ovat siirtymässä historiaan. Lakia on muutettu niin, että niitä ei saa enää valmistaa.

– Loistelampuista halutaan luopua, koska ne sisältävät ympäristölle haitallista elohopeaa. Ne korvataan led-lampuilla, jotka ovat myös energiatehokkaampia kuin loistelamput, johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo. Motiva on valtion yhtiö, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.

Led-lamput kuluttavat sähköä jopa 50 prosenttia vähemmän kuin loistelamput.

Vanha loisteputki mukaan malliksi

TVT Asunnoilla lampun vaihtaminen on asukkaan tehtäviä.

Kun loisteputki ei enää toimi, irrota se valaisimesta. Kun menet kauppaan ostamaan led-lamppua, ota vanha loisteputki mukaan malliksi. Loisteputkia on paljon erilaisia – ja niin myös loisteputkia korvaavia led-lamppuja.

– Ostoksille kannattaa mennä liikkeeseen, missä on oma lamppuosasto ja myyjiä, jotka pystyvät auttamaan korvaavan led-lampun valitsemisessa, Suur-Uski vinkkaa.

Tärkeää on esimerkiksi, että lamppu on oikean kokoinen ja siinä on valaisimeen sopiva kanta.

Kun lamppu vaihdetaan, niin tavallisesti myös sen sytytin vaihdetaan samalla kertaa.

Henkilö vaihtaa vanhaa loisteputkea.

Lampun saa vaihtaa, mutta sähkötöihin ei saa ryhtyä

Yleensä kaupasta löytyy led-lamppu, joka korvaa vanhan loisteputken. Tarkoitukseen valmistetut led-lamput ovat putkimaisia kuten loisteputket. Niiden valo saattaa olla kuitenkin hieman erilaista ja eri väristä kuin vanhassa loisteputkessa.

Led-lampun wattimäärä kertoo lampun sähkön kulutuksesta, ei sen antaman valon määrästä. Loisteputkien wattimäärä on suurempi kuin niitä korvaavien led-lamppujen, koska ledit kuluttavat vähemmän sähköä. Led-lampun luumen-arvo kertoo siitä, kuinka paljon se antaa valoa. Noin 800 luumenin led-lamppu tuottaa valoa enemmän mitä vaikkapa vanha 60 watin hehkulamppu.

Valon värilämpötilaa mitataan puolestaan Kelvineillä. Tavallisesti noin 3000 Kelvinin valo tuntuu useimmista viihtyisältä värisävyltään.

Samalla kun lamppua vaihtaa, kannattaa tarkistaa, miltä valaisin näyttää sisältä. Jos valaisimen sisäosat ovat kovin tummuneet, valaisin on voinut kuumentua ja sen johdot vaurioitua. Tällöin kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön.

Asuntojen kiinteiden valaisinten korjaaminen tai vaihtaminen kuuluu vuokranantajalle. Sähkötöitä eivät saa tehdä muut kuin laillistetut sähkömiehet.

Turkulaisista teknisiä laitteita ja kodintarvikkeita myyvistä kaupoista löytyy loisteputkia korvaavia led-lamppuja. Lamppuja on tarjolla useimpiin, mutta ei välttämättä aivan kaikkiin valaisimiin. Vanhat loisteputket on aina kierrätettävä. Ne voi palauttaa maksutta kauppaan tai vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan.

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Saija Mäkiaho

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2024.

Kotimme-lehti ja värikkäitä syksyn lehtiä.