Vuokra-asioiden hoitaminen valtuutuksella
Elämä on joskus ennalta arvaamatonta, ja eteen voi tulla tilanteita, jolloin tarvitsemme toisen henkilön apua esimerkiksi vuokra-asioiden hoitamiseksi. Tällöin vuokralainen voi valtuuttaa itse valitsemansa henkilön hoitamaan vuokrasuhteeseensa liittyviä asioita. On hyvä muistaa, että ilman asianmukaista valtuutusta emme voi antaa mitään vuokrasuhteeseen liittyviä tietoja muille kuin vuokralaiselle itselleen.
Miten valtuutus annetaan ja mikä on valtakirja?
Täydessä ymmärryksessä oleva henkilö (valtuuttaja, valtuutuksen antaja) voi valtakirjalla valtuuttaa toisen tai useamman henkilön (valtuutettu) hoitamaan vuokrasuhteeseensa liittyviä asioita TVT:llä. Toisin sanoen valtakirja antaa valtuutetulle oikeuden toimia valtuuttajan puolesta ja valtuuttajaa sitovin vaikutuksin. Tavallinen valtakirjavaltuutus ei edellytä todistajia eikä erillistä vahvistusta viranomaiselta.
Miten valtuutan toisen henkilön ja minne toimitan valtakirjan?
TVT:n kotisivuilta löydät valmiin valtakirjapohjan, johon on kätevä täyttää kaikki tarvittavat tiedot. Valtakirjapohjat löytyvät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Valtuutus koskee muun muassa tietojen saantia vuokrasopimukseen liittyvistä asioista ja maksuista sekä autopaikkasopimuksen allekirjoittamista tai irtisanomista.
Voit myös itse laatia oman valtakirjan. Valtakirja voi olla vapaamuotoinen, mutta sen tulisi kuitenkin sisältää seuraavat tiedot: (1) Valtuutuksen antajan ja valtuutetun tiedot: Nimi, osoitetiedot, puhelinnumero sekä syntymäaika. (2) Valtuutuksen sisältö: Selkeä kuvaus, mitä asioita valtuutus koskee. (3) Valtakirjan voimassaoloaika: Onko valtakirja voimassa toistaiseksi vai tietyn määräajan? (4) Päiväys ja allekirjoitus: Valtuuttajan ja valtuutetun allekirjoitukset, nimenselvennykset sekä päivämäärä.
Vuokralainen voi joko täyttää TVT:n valtakirjalomakkeen tai laatia itse oman valtakirjansa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään ensisijaisesti TVT:n laatimaa valtakirjapohjaa. Tämän jälkeen valtakirja toimitetaan TVT:lle. Vaihtoehtoisesti vuokralainen voi myös antaa valtakirjan henkilölle, joka asioi hänen puolestaan. On hyvä muistaa, että valtakirjasta huolimatta vuokralainen voi edelleenkin myös itse asioida TVT:llä. Halutessaan vuokralainen voi myös perua antamansa valtuutuksen. Valtuutuksen perumisesta tulee aina ilmoittaa kirjallisesti TVT:n asiakaspalveluun.
Milloin suosittelemme valtakirjan laatimista?
Suosittelemme valtakirjan laatimista, jos koet vuokra-asioiden hoitamisen hankalaksi tai haluat ennalta varautua sellaiseen tilanteeseen. Valtakirjan avulla voit kätevästi valtuuttaa luotettavan läheisesi hoitamaan puolestasi vuokrasuhteeseesi liittyviä asioita. Näin varmistat, että valitsemasi henkilö huolehtii vuokra-asioidesi hoitamisesta, jos et itse siihen kykene.
Teksti: Belma Bajric
Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2024.