Koti järjestyy yksi pala kerrallaan
Kotiin kerääntyy sinne tänne tavarakasoja ja asioita, joille ei tunnu löytyvän järkevää paikkaa. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto kehottaa tarttumaan yhteen asiaan kerrallaan, ja asettamaan pieniä järjestämisen tavoitteita.
Kolmen lapsen äitinä Ilana Aalto tietää, millaista kodin kaaos saattaa pahimmillaan olla. Ilman lapsiakin tavaraa kertyy helposti kaappeihin ja nurkkiin. Tavaramäärä ja epäjärjestys aiheuttavat monissa ahdistusta.
Tavallinen ajatus on, että koko keittiö tai vaatehuone pitäisi saada kerralla järjestykseen. Pelkästään tällaisen projektin aloittaminen tuntuu jo lannistavalta. – Sehän on hirveän iso urakka. Kannattaa mieluummin ottaa yksi pala kerrallaan, tarttua vaikka siihen epämääräiseen paperipinoon ja aloittaa siitä. Armollisuus itselle ennen kaikkea, Aalto ehdottaa.
Yksi tehokas tapa on laittaa kello käymään viideksitoista minuutiksi, ja keskittyä sen aikana vaikka keittiön kaappiin tai kylpyhuoneen komeroon. Tähän Aalto antaakin vinkkejä uudessa Vartin voima – 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi -oppaassaan. Aallon kotona ajastimena on toiminut myös musiikki, muutaman kappaleen aikana kaikki järjestävät omaa huonettaan tai ottavat omalle vastuulleen jonkin kodin alueen. – Näin voi myös olla helpompaa saada järjestäminen pidettyä säännöllisenä, kun järjestämiselle varattu aika ja sen kohde on rajattu.
Kulutustottumukset ja tavaran merkitys pohdintaan
Jos ja kun ympäriinsä lojuville tavaroille löytyykin aika ajoin omat paikkansa, hakeutuvat ne kuitenkin herkästi sinne, missä niiden ei haluaisi tulevan vastaan. Aallon kotona esimerkiksi lapsen hiuslenksut ja pinnit kerääntyivät aina ruokapöydän ääreen, jossa aamuisin on letitetty hiuksia ennen päiväkotiin tai kouluun lähtöä.
– Ajattelemme herkästi, että asioiden on oltava tietyissä paikoissa. Jos pinnit ja harjat löytävät tiensä aina uudestaan keittiöön, kannattaa niille ehkä ennemmin järjestää siellä oma paikkansa kuin harmistua siitä, että ne kerta toisensa jälkeen leviävät ruokapöydälle.
Järjestämisen ohella Aallon mielestä kannattaa pysähtyä miettimään omia kulutustottumuksiaan. Ei ole kestävää raivata vanhoja tavaroita pois vain siksi, että saisi tilaa uusille hankinnoille.
Monen on myös vaikea luopua vanhoista tavaroista ja esineistä, sillä niihin liittyy usein muistoja. Tässä Aalto on joitain vuosia sitten suosioon singahtaneen konmaritus-ilmiön kanssa samoilla linjoilla.
Hän kehottaa miettimään, onko tavara käytössä ja jos ei ole, onko se korvaamattoman rakas. – Tässä kannattaa noudattaa parhaiden parhaat -tapaa. Esimerkiksi lapsen päiväkodin piirustuksista voi säästää muutaman, ei välttämättä kaikkien vuosien kaikkia tuotoksia.
Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 1/2024.