Pihahaaste käynnistyy kesällä
Pihahaaste käynnistyy taas kesällä. Pihahaasteessa keskitytään pihojen, parvekkeiden ja yhteisten piha-alueiden viihtyisyyteen.
Pihahaasteessa on kaksi sarjaa. Toinen on asuntopihoille ja parvekkeille ja toinen asukastoimikunnille. Perheen pienimmille on tarjolla piirustuskilpailu. Pihahaastekisaan voi osallistua somessa. Tarkemmat ohjeet kesäkuun asukasuutiskirjeessä.
Hyötypuutarhasta iloa kaikille
Viime kesän Pihahaasteen aikana esittelimme viihtyisiä pihoja nettisivuillamme. Mukana oli myös Kunnallissairaalantie 36:n yhteinen kesäpuutarha.
Kunnallissairaalantiellä asuva Satu Jokinen kutsuu itseään kokeilevaksi puutarhuriksi ja rohkaisee muitakin kokeilemaan puutarhan perustamista. Hän on kasvattanut erilaisia hyötykasveja, mm. kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, punajuurta, perunaa ja porkkanaa. Perunat ja porkkanat ovat helppohoitoisimpia ja onnistuvat yleensä hyvin, kun taas kesäkurpitsasato on paljon kesästä kiinni. – Viime vuonna vietimme elokuun lopussa kerhohuoneella venetsialaisia. Siellä tarjolla oli omissa viljelylaatikoissa kasvatettua perunaa, Satu iloitsee.
Peruna on helppohoitoinen ja satoa tulee melkein aina. Satu neuvoo istuttamaan perunat heti vapun tienoilla. – Kesällä ehtii hyvin valmistua kaksi satsia perunoita. Ensimmäinen juhannuksen jälkeen ja toinen vielä syksyllä, jos istuttaa perunat hyvissä ajoin.
Satu pitää myös kukkien kasvattamisesta. Hän on kasvattanut paljon sekakukkia ja valtavan suuria auringonkukkia. Kukkaloisto houkuttelee paikalle perhosia ja pörriäisiä sekä ilahduttaa katsojia.
Tärkeintä on kasvien kastelu
Pienen puutarhan perustaminen ja ylläpitäminen mielletään joskus hankalaksi. Pienen puutarhan voi hyvin perustaa vaikka viljelylaatikkoon. Satu kertoo, että loppujen lopuksi se on todella helppoa. – En ole koskaan esikasvattanut kasveja. Laitan siemenet multaan ja jään odottamaan, mitä sieltä kasvaa. Luonto osaa kyllä hoitaa. Tärkeintä on muistaa kasvien kastelu, varsinkin, jos on kuumaa ja kuivaa. Ilman vettä kasvit kuolevat.
Ensimmäisenä kesänä ei tarvitse miettiä lannoittamista. Seuraavana kesänä kannattaa lisätä multaa laatikoihin, jotta sitä on tarpeeksi.
Yhteisen pihan hoidossa onkin erityisen tärkeää selkeä työnjako ja vastuualueet. Jos joku on lomareissulla, joku toinen tuuraa sillä aikaa ja kastelee kasvit. Yhteispelillä kaikki pääsevät nauttimaan kauniista yhteisestä pihasta ja puutarhan antimista.
Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 1/2024.
Sadun vinkit hyötypuutarhan perustamiseen
- Istutuslaatikoiden määrä riippuu siitä, mitä laatikoissa kasvatetaan, esim. porkkanat ja perunat tarvitsevat kaksi laatikkoa päällekkäin. Yrtteihin riittää vain yksi laatikko.
- Kylvämisen voi aloittaa yöpakkasten loputtua. Tietyt kasvit on hyvä suojata harsolla, jos öisin on hallaa. Istutuslaatikoiden pohjalle kannattaa laittaa paksu kerros sanomalehteä.
- Kasveja ei tarvitse lannoittaa, pelkkä kastelu riittää.