
Vuotavat vesikalusteet tulevat kalliiksi
Pienikin vesivuoto voi lisätä vedenkulutusta huomattavasti, joten vuotavista vesikalusteista on tärkeää tehdä vikailmoitus viipymättä.
Vuotava hana voi valuttaa hukkaan jopa 1 200 litraa vettä kuukaudessa – tämä vastaa kahdeksaa kylpyammeellista. Vielä enemmän vettä voi kulua vuotavan wc-istuimen kautta – jopa 33 000 litraa kuukaudessa, mikä vastaa yhden ihmisen yli puolen vuoden vedenkulutusta. – Asuntokohteen tasolla tämä voi tarkoittaa tuhansien eurojen lisäkustannuksia vuodessa, jotka voivat näkyä asukkaiden vesilaskuissa tai vuokrien korotuksina, muistuttaa isännöitsijä Henrik Luoma.
Mistä vesivuodot johtuvat
Yleisimmät syyt vesivuotoihin ovat vesikalusteiden ikä, käyttämättömyys, joka voi kuivattaa tiivisteet, sekä veden epäpuhtaudet. Lisäksi kovakourainen käsittely, kuten voimakas vääntäminen tai iskut, voi rikkoa hanojen ja suihkupäiden osia.
– Yleisimpiä ongelmia ovat hanojen tippavuodot ja wc-istuimen jatkuva valuminen. Molemmissa tapauksissa vedenkulutus kasvaa nopeasti, joten on tärkeää puuttua vuotoihin heti, Luoma painottaa.
Tarkista vesikalusteet säännöllisesti
Omatoiminen tarkastus auttaa havaitsemaan vuodot ajoissa. Luoma suosittelee asukkaille vesikalusteiden säännöllistä puhdistamista ja tarkistamista.
Wc-istuimen vuodot voi testata asettamalla wc-paperia pöntön takaseinälle – jos paperi kastuu, istuin vuotaa. Lisäksi on varmistettava, ettei huuhtelunuppi jää asentoon, jossa vesi valuu jatkuvasti. Hanan vuotokohta on useimmiten hanan juuressa, kohdassa, jossa se kiinnittyy pöytätasoon. Pitkään jatkunut vuoto voi vaurioittaa työtasoa niin, että se täytyy vaihtaa kokonaan.
Myös astian- ja pyykinpesukoneiden hanat voivat aiheuttaa ongelmia, jos ne jäävät auki käytön jälkeen. Jos vesivahinko johtuu auki jätetystä hanasta, asukas voi joutua vastuuseen korjauskuluista. Pesukoneiden säännöllinen puhdistus on tärkeää, sillä likainen kone voi kuluttaa enemmän vettä.

Ilmoita vioista välittömästi
Havaitut vuodot on ilmoitettava välittömästi, jotta ne voidaan korjata ajoissa. Vikailmoituksen voi tehdä helposti asukassivujen kautta, ja akuutissa tilanteessa, kuten isommassa vesivuodossa tai -vahingossa, on syytä ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön puhelimitse. – Kun sekä vuokralaiset että me vuokranantajina huolehdimme kodeista, asuinympäristö säilyy turvallisena ja viihtyisänä, Luoma summaa.
TEKSTI JA KUVAT: Saija Mäkiaho
Artikkeli on julkaistu Kotimme 1/2025 -lehdessä.