Säästä energiaa
Tiesitkö, että kotisi energiankulutus jakautuu kolmeen pääosaan? Suurin osa energiasta kuluu kodin lämmittämiseen, toiseksi eniten veden lämmittämiseen ja loput kodin sähkölaitteisiin. Vaikuta energiankulutukseesi kolmella helpolla tavalla: pidä asunnon lämpötila korkeintaan 21 asteessa, käytä lämmintä vettä harkiten ja sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä. Haastamme sinut tarkastelemaan energiankulutustasi. Pienillä muutoksilla arjessa on merkitystä niin ympäristölle kuin kukkarollesikin. Tartu sinäkin haasteeseen!
Mikä on sopiva kodin sopiva lämpötila?
Sopiva huonelämpötila lämmityskaudella on 18–21 °C. Monet asunnot ovat kuitenkin lämpimämpiä, mikä kuluttaa turhaan energiaa. Erityisesti makuuhuoneissa viileämpi lämpötila edistää hyvää unta.
Näin mittaat huonelämpötilan oikein:
- Aseta lämpömittari huoneen keskelle.
- Mittaa lämpötila noin metrin korkeudelta lattiasta.
- Vältä mittaamista suoraan ikkunan tai lämpöpatterin vierestä.
Tarkista kotisi lämpötilat ja säädä ne suositusten mukaisiksi, niin säästät energiaa ja nukut paremmin.
Asuintilojen huonelämpötilan tulisi lämmityskaudella olla korkeintaan 21 °C.
Mihin kodissasi kuluu sähköä?
Eniten energiaa kuluu kodin lämmittämiseen, toiseksi eniten veden lämmittämiseen. Kolmanneksi eniten energiaa kuluttavat kodin sähkölaitteet:
- kylmälaiteet (jääkaappi ja pakastin) ovat päällä jatkuvasti
- ruoanlaitto kuluttaa sähköä (liesi, uuni, mikroaaltouuni)
- valaistus eri huoneissa
- viihde-elektroniikka (televisio, tietokone, pelikonsolit)
- kodinkoneet (pyykinpesu, astianpesu, imurointi)
Omien käyttötapojen tarkastelulla voi löytää monia tapoja säästää energiaa
Sähkönkulutus on yksilöllistä ja riippuu paljon omista tottumuksistamme. Tarkastelemalla omia käyttötapoja voi löytää monta tapaa säästää energiaa. Missä sinä voisit tehdä muutoksia arjessasi?
Näin säästät energiaa helposti
Sopiva kodin lämpötila
Sopiva huonelämpötila lämmityskaudella on 18–21 astetta. Voit mitata lämpötilan huoneen keskeltä, noin metrin korkeudelta lattiasta. Liian lämmin huoneilma väsyttää.
Säästä lämmintä vettä
Lämmin vesi on kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi, koska sen lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. Viileämpi suihku säästää energian lisäksi myös rahaa.
Sammuta sähkölaitteet kunnolla
Älä jätä laitteita valmiustilaan. Valmiustilassa olevat televisiot, tietokoneet ja muut laitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä, jopa 5–10 prosenttia koko kodin sähkönkulutuksesta.
Käytä energiatehokkaita lamppuja
Led-lamput ovat paras valinta kotiin. Ne kuluttavat vähän sähköä ja kestävät pitkään. Näin säästät sekä rahaa että ympäristöä.
Tuuleta tehokkaasti
Tuuleta koti nopeasti avaamalla ikkunat. Muutaman minuutin tuuletus riittää. Jos pidät ikkunoita auki pitkään, lämpöpatterit lämmittävät turhaan ulkoilmaa.
Pidä patterien edustat vapaina
Jos huoneessa on kylmä, tarkista ettei lämpöpatterin edessä ole verhoja tai huonekaluja. Ne estävät lämpimän ilman kiertämisen huoneessa.
Tule mukaan energiahaasteeseen!
Asukkaamme Rajaa lähtee mukaan haasteeseen! Hän jakaa vinkkejään energian säästämiseen ja kokeilee, miten pienet arjen valinnat voivat vähentää sähkönkulutusta. Seuraa haastetta TVT:n Instagramissa ja Facebookissa. Yhdessä voimme saada aikaan muutoksen. Olethan sinäkin mukana haaasteessa?
Katso myös
Lajittelu on helppo ekoteko
Oikein lajitellut jätteet voidaan hyödyntää materiaaleina ja energiana, mikä säästää ympäristöä ja luonnonvaroja. Me kaikki voimme tehdä arjessamme valintoja, jotka vähentävät polttokelpoista jätettä.
Iso säästö pienistä puroista
Vähentämällä veden kulutusta, voit sekä vähentää ympäristön kuormaa että säästää omaa lompakkoasi. TVT haastaa sinut tutkimaan omaa vedenkulutustasi ja pohtimaan, onko arjen vedenkäytössäsi parannettavaa.