TVT Logo
Seniori-pariskunta katselee ulos vuokra-asunnon ikkunasta

Asumishäiriöt ja normaalit asumisen äänet

Kaupungissa seinän takaa kantautuu toisinaan merkkejä naapurin asumisesta. Normaalit asumisen äänet kuuluvat kerrostalo- ja rivitaloasumiseen. Kohtuutonta metelöintiä tai muuten häiritsevää asumista ei kuitenkaan tarvitse sietää. Asumishäiriötä arvioitaessa merkitystä on sillä, kuinka usein häiriö toistuu ja tapahtuuko se öisin.

Normaalit asumisen äänet eivät ole häiritsevää asumista

Näitä ovat esimerkiksi:

  • Suihkussa tai WC:ssä käynnistä tulevat äänet kaikkina aikoina
  • Normaalista liikkumisesta asunnossa aiheutuvat äänet kaikkina aikoina
  • Lasten leikkimisestä kuuluvat äänet valveillaoloaikaan

Tyypillisiä esimerkkejä häiritsevästä elämästä ovat muun muassa kovaääninen metelöinti, riitatilanteet sekä äänekäs musiikin soittaminen. Yöaikaan kovien äänien aiheuttamista on vältettävä.

Asukkaan on noudatettava hyvää vuokratapaa ja järjestyssääntöjä sekä huolehdittava, että hän ei asumiskäyttäytymisellään riko terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi säädettyjä lakeja ja määräyksiä.

Mitä tehdä, kun naapurin asumiskäytös häiritsee?

  1. Jos naapurin asuminen häiritsee, kannattaa huomauttaa siitä asiallisesti häiriön aiheuttajalle. Voi olla, että asukas ei itse tiedä asumisensa tai käytöksensä häiritsevän.
  2. Jos häiriön aiheuttaminen huomautuksesta huolimatta jatkuu usein, voit ilmoittaa siitä meille lataamalla ja tulostamalla häiriöilmoituslomakkeen. Kerro häiriöilmoituksessa häiriön laatu, tapahtuma-ajankohdat sekä kuinka kauan häiriötä on jatkunut. Mainitse myös, oletko huomauttanut asiasta häiritsijälle. Ilmoituksessa on hyvä olla myös toisen häiriötä kärsineen naapurin allekirjoitus tapahtuman todisteeksi. Voit jättää häiriöilmoituksen ilman toisen naapurin allekirjoitusta, mutta se ei välttämättä johda toimenpiteisiin, jos muut naapurit eivät ilmoita häiriöstä. Emme huomioi puhelimitse tehtyjä tai nimettömiä valituksia. Toimenpiteisiin ei välttämättä ryhdytä, jos häiriö on vähäistä ja lyhytaikaista tai ilmoittajia on vain yksi.
  3. Jos häiriö on erittäin törkeää tai tilanne on uhkaava, ilmoita asiasta poliisille soittamalla 112. Tiedostathan, että poliisi ei ilmoita meille käynneistään kiinteistöillä tai asunnoissa.

Mitä tapahtuu häiriöilmoituksen jälkeen?

Ilmoituksen jälkeen selvitämme tapauksen taustat ja olemme yhteydessä häiriön aiheuttajaan. Asumishäiriöstä riippuen voimme antaa hänelle huomautuksen tai kirjallisen varoituksen. Vuokranantajana emme voi kertoa naapureille, mihin toimiin häiriöiden kanssa on ryhdytty.

Jos häiriö jatkuu tekemäsi kirjallisen ilmoituksen jälkeen, tee uusi kirjallinen ilmoitus. Mikäli häiriön aiheuttaja on jo saanut yhden varoituksen, voimme lain mukaan irtisanoa tai purkaa vuokrasopimuksen. Häiriöstä ilmoittaneiden on oltava valmiita todistamaan oikeuskäsittelyssä.

Järjestyshäiriöt ja omaisuusrikokset

Asukkaiden ja heidän vieraidensa keskinäiset ongelmat naapureiden kanssa eivät kuulu vuokranantajan toimivallan piiriin. Vuokranantajana voimme vain ohjata asukkaat sovitteluun. Parasta olisi, jos asianosaiset pyrkisivät sopimaan asiat keskenään.

Ääritapauksessa asukkaiden on hoidettava asiansa viranomaisten kautta tekemällä rikosilmoitus. Poliisille on aina ilmoitettava vakavat järjestyshäiriöt kuten väkivalta ja sillä uhkaaminen. Samoin yksityiseen omaisuuteen kohdistuvista rikoksista tai ilkivallasta tulee itse tehdä ilmoitus poliisille.

Vuokranantajana teemme poliisille rikosilmoituksen kiinteistöön kohdistuvista rikoksista ja ilkivallasta, mutta useimmiten tarvitsemme ensin asukkailta ilmoituksen ilkivallasta.

Siirry lukemaan sovittelusta

Tupakointi

Kaikki peruskorjatut ja uudiskohteemme ovat savuttomia ja tupakointi on sallittua vain pihalla erikseen osoitetussa paikassa. Jos kiinteistöllä ei ole erikseen merkittyä tupakointipaikkaa, on tupakointi sallittua vain kiinteistön piha-alueen ulkoreunalla riittävän etäisyyden päässä asuinrakennuksista, leikkipaikkoista sekä mattojen ym. tuuletuspaikkoista. Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä ja yleisissä tiloissa. Tupakoinnista koituneet asunnon korjauskustannukset peritään vuokralaiselta täysimääräisenä.

1.1.2018 jälkeen tehdyissä vuokrasopimuksissa tupakointi huoneistossa on kielletty. Saattaa kuitenkin olla, että naapurisi sopimus on ajalta, jolloin tupakointia ei ole kielletty asunnossa ja parvekkeella. Parvekkeella tai pihapatiolla tupakoiva on velvollinen huolehtimaan siitä, ettei tupakansavua pääse kulkeutumaan naapurihuoneistoon. Tällainen tilanne syntyy silloin, kun tupakansavua kulkeutuu parvekkeelta esimerkiksi korvausilmaventtiileiden kautta sisälle asuntoon. Jos naapurisi tupakointi häiritsee, voit ilmoittaa siitä meille kuten muissa asumisen häiriöissä, tekemällä kirjallisen häiriöilmoituksen. Lue myös vuokrasopimusten päivittämisestä yhdenmukaisiksi.