TVT Logo
Kuva asunnosta.

Talojen turvallisuusasiat

Talojen turvallisuuteen liittyy mm. väestönsuojat ja pelastussuunnitelmat. On tärkeää tutustua etukäteen, miten toimia poikkeus- ja hätätilanteissa. Myös kiinteistöjen lukitusasiat vaikuttavat talon turvallisuuteen. Asuntojen turvallisuuteen liittyy mm. kotivakuutus ja palovaroittimet.

Väestönsuojat

Useimmissa taloissa on oma väestönsuoja, ja muutamilla alueilla on alueellisia väestönsuojatiloja. Lue lisää väestönsuojista Turun kaupungin pelastuslaitoksen nettisivuilta.

TVT:n talojen väestönsuojatiloissa tehdään lakimääräiset määräaikaistarkastukset kerran vuodessa ja tiiveyskokeet kymmenen vuoden välein. Näiden lisäksi väestönsuojien varusteet tarkistetaan säännöllisesti. Tarkastuksilla varmistetaan suojatilojen toimintakyky. Samalla tarkistetaan myös tiloissa olevien varusteiden ja esimerkiksi joditablettien ajantasaisuus. Väestönsuojatilojen käyttöönotossa noudatetaan aina viranomaisten määräyksiä. Väestönsuojat ovat tarvittaessa käyttökunnossa 72 tunnissa.

Pelastussuunnitelmat

Asukkaan vastuulla on tutustua asuintalonsa pelastussuunnitelmaan. Pelastussuunnitelmaan on koottu toimintaohjeet erilaisissa poikkeustilanteissa. Pelastussuunnitelmassa on myös kiinteistöä ja vaaratilanteita koskevat tärkeät puhelinnumerot sekä väestönsuojia koskevat tiedot. Kotitalosi pelastussuunnitelman löydät ilmoitustaululta ja asukassivuilta. Huomaathan, että pelastustiet on aina pidettävä vapaana.

Asuinkohteen turvallisuuspäällikkö ja väestönsuojanhoitaja valitaan asukaskokouksessa. Lue lisää asukaskokouksista: asukastoiminta

Kotivakuutus

Suosittelemme, että kaikki asukkaat ottavat kotivakuutuksen valitsemastaan vakuutusyhtiöstä. Kotivakuutus koostuu useimmiten irtaimisto- ja vastuuvakuutuksesta. Tarkistathan kotivakuutuksesi kattavuuden ja sisällön vakuutusyhtiöstäsi. TVT on vakuuttanut kiinteistöt, mutta esimerkiksi asukkaan huolimattomuudesta tai tuottamuksellisuudesta aiheutuneet vahingot on asukkaan korvattava. Näissä tilanteissa kotivakuutuksesta on apua.

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa, ja niitä tulee olla jokaisessa kerroksessa vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m²:ä kohden. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja toimivuudesta siirtyy kiinteistön omistajalle 31.12.2025 mennessä. Tiedotamme käytännön toimista asukkaille hyvissä ajoin. Asukkaan vastuulla ovat jatkossakin palovaroittimen testaus ja pelastussuunnitelmaan perehtyminen. Toistaiseksi palovaroittimen kunnossapito, pariston vaihto ja uuden hankinta kuuluvat lain mukaan asukkaan velvollisuuksiin. Uudemmissa taloissa palovaroitin on kytketty sähköverkkoon kiinteästi, ja vuokranantaja vastaa varoittimen huollosta.

Sijoita palovaroitin kattoon sellaiseen paikkaan, jossa puolen metrin etäisyydellä ei ole korokkeita, palkkeja tai muita savukaasujen leviämistä ohjaavia esteitä. Älä asenna palovaroitinta puolta metriä lähemmäs seinää. Älä myöskään kiinnitä palovaroitinta suihkun, saunan tai muiden kosteiden tilojen, tulisijojen, ilmanvaihtoventtiilien tai lieden läheisyyteen. Oikea sijoituspaikka ennaltaehkäisee palo- varoittimen virhehälytykset. Palovaroittimen voit kiinnittää kattoon ruuvein tai jopa tarralla. Lue hankkimasi palovaroitimen asennusohjeet ja toimi niiden mukaan.

Ulko-ovien lukitus

Ulko-ovet on pidettävä lukittuina erityisesti yöaikaan. Löydät oman asuintalosi ilmoitustaululta tarkemmat kellonajat ulko-ovien lukitsemisesta.

Joidenkin talojen alaovissa on ovikoodit ja -puhelimet, joilla alaovi avautuu ilman avainta. Ovikoodin saat avainten luovutuksen yhteydessä. Ovikoodia ei saa jakaa ulkopuolisille turvallisuussyistä. Huolehdithan, ettei taloon pääse asiattomia henkilöitä.

Avainturvallisuus

Vuokrasopimuksen alkaessa saat asunnon avaimet. Pidä avaimista hyvää huolta, sillä vuokralaisena olet vastuussa avaimista koko sen ajan, kun vuokrasopimus on voimassa. Jos kadotat avaimesi, ilmoitat siitä mahdollisimman pian isännöintiin.