Kierrätys on meidän kaikkien asia
Tiesitkö, että jopa 80 % poltettavasta jätteestä voitaisiin kierrättää? Jokainen meistä voi tehdä pieniä valintoja, joilla vähennetään poltettavaksi menevän sekajätteen määrää ja säästetään jätekuluissa. Kun lajittelemme jätteet oikein, monet materiaalit voidaan hyödyntää uudelleen tai muuttaa energiaksi. Tämä vähentää uusien tuotteiden valmistuksesta syntyviä päästöjä ja säästää arvokkaita luonnonvaroja. TVT:n asukkaana kierrättäminen on helppoa selkeiden ja monipuolisten lajittelupisteiden ansioista. Kun lajittelet jätteet huolellisesti, voit itse vähentää jätehuollon kustannuksia. Erityisesti väärästä lajittelusta tulee lisäkustannuksia.
Millaisia jätteitä kotona syntyy?
Suurimman osan roskapussin sisällöstä voisi kierrättää. Minkä muutoksen sinä voisit tehdä?
Vähennä sekajätteen määrää lajittelemalla oikein
Lajittele biojäte erilleen
Biojäte on arvokasta raaka-ainetta, joka kannattaa hyödyntää – ei polttaa. Kun biojätettä laitetaan polttokelpoisen jätteen joukkoon, se heikentää jätteen lämpöarvoa kosteutensa takia. Lajittele ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet sekä hedelmien ja vihannesten kuoret aina biojätteeseen. Näin edistät kierrätystä ja vähennät turhaa jätteenpolttoa!
Kierrätä muovijäte
Uuden muovin valmistukseen tarvitaan öljyä. Muovin kierrätys vähentää uuden muovin valmistusta, mikä säästää sekä raaka-aineita että energiaa ja vähentää ilmastopäästöjä. Muovin kierrättäminen onkin helppo tapa tehdä ympäristöteko. Huomioi myös, että nykyään PVC-muovin voi laittaa muovinkeräykseen.
Kierrätä tekstiilijäte
Vanhat vaatteet eivät kuulu roskiin. Ehjät vaatteet kannattaa lahjoittaa tai myydä kirpputorilla, ja rikkinäiset voi viedä tekstiilikeräykseen. Rikkinäiset puuvillavaatteet ja -lakanat voi hyödyntää myös siivousrätteinä. Näin pidennät tekstiilien elinkaarta ja vähennät turhaa jätettä! Katso tekstiilien kierrätysohjeet täältä »
Minimoi ruokahävikki
Jokainen suomalainen heittää vuodessa ruokaa roskiin noin 125 euron edestä. Voit vähentää ruokahävikkiä säilyttämällä ruoan oikein ja hyödyntämällä tähteet. Pienillä muutoksilla säästät sekä rahaa että ympäristöä! Vinkkejä löydät esim. täältä: saasyoda.fi »
Haastamme sinutkin mukaan kierrätyshaasteeseen!
Haasteen ottaa vastaan myös asukkaamme Rajaa. Pääsemme seuraamaan Rajaan kierrätyshaasteen etenemistä TVT:n Facebookissa ja Instagramissa. Haasteen aikana kuulemme, millaisia ajatuksia Rajaalla on kodin jätteiden lajitteluun ja miten se käytännössä onnistuu.
Rakenna oma kierrätyspiste
Kodin kierrätyspiste vaatii hiukan kekseliäisyyttä. Tässä vinkkejä kierrätyspisteen rakentamiseen. Miten sinä olet ratkaissut kierrätyspisteen kotonasi?
📦 Hyödynnä vanhoja laatikoita: Käytä kierrätyspisteen rakentamiseen kodistasi löytyviä laatikoita, koreja tai tyhjiä pahvilaatikoita.
🪧 Merkkaa selkeästi: Tee selkeät kyltit tai tarrat, joissa lukee, mitä jätteitä astiaan kuuluu. Voit myös piirtää kuvia helpottamaan tunnistamista.
✅ Kierrätyspiste sopivaan paikkaan: Sijoita kierrätyspiste sopivaan paikkaan, kuten keittiöön, jossa suurin osa jätteistä kertyy. Pidä kierrätysastiat helposti saavutettavina, jotta lajittelu sujuu luontevasti.
🛍️ Hyödynnä kestokasseja: Jos sinulla on ylimääräisiä kestokasseja, voit ripustaa niitä seinälle roikkuviksi kierrätyspusseiksi. Ne sopivat erityisesti kevyille materiaaleille, kuten muoville ja paperille.
Mikä roska kuuluu minnekin? Näin lajittelet roskat oikein.
Biojäte
- ruoantähteet
- hedelmien ja vihannesten kuoret
- kahvin- ja teenporot suodatinpapereineen
- talouspaperi ja lautasliinat
- kasvit ilman multaa
Muovijäte
- elintarvikkeiden muoviset pakkaukset
- muovikassit, -pussit ja -kääreeet
- styroksipakkaukset
- PVC-pakkaukset
Kartonki
- kartonkiset elintarvikepakkaukset
- paperipussit ja -kassit
- WC- ja talouspaperirullien hylsyt
- käärepaperit ja pahvilaatikot
Paperi
- lehdet, mainokset ja esitteet
- kopio- ja piirustuspaperi sekä kirjekuoret
- pehmeäkantiset kirjat ja vihot
Lasi
- lasipurkit ja -pullot
- HUOM! Ei rikkinäisiä astioita tai juomalaseja
Metalli
- metalliset pakkaukset ja kannet
- alumiinivuoat, -foliot ja -kannet
- rikkinäiset metalliesineet
- tyhjät, paineettomat aerosolitölkit
Sekajäte
- likaiset muovi- ja kartonkipakkaukset
- hygieniatuotteet
- siivousjätteet, kuten pölynimurin pussit
- rikkinäiset astiat, lelut ja ämpärit
Minne muut tavarat voi kierrättää?
Turun alueen jätehuollosta vastaa Lounais-Suomen jätehuolto, jonka sivuilta löydät ohjeet oikeaoppiseen lajitteluun. Turun ekotorille ja Topinojan jätekeskukseen voi viedä käytöstä poistettuja esineitä, vaarallisia jätteitä ja muuta, mikä ei kuulu taloyhtiön jätehuoneeseen. Monia jätelajeja otetaan vastaan ilmaiseksi.
Katso myös
Iso säästö pienistä puroista
Vähentämällä veden kulutusta, voit sekä vähentää ympäristön kuormaa että säästää omaa lompakkoasi. TVT haastaa sinut tutkimaan omaa vedenkulutustasi ja pohtimaan, onko arjen vedenkäytössäsi parannettavaa.
Löydä kotisi energiasyöpöt
Pienillä muutoksilla voit säästää sekä ympäristöä että sähkölaskua. Hyppää siis mukaan energiahaasteeseen ja taltuta kotisi energiasyöpöt.
Kierrätyshaasteessa viimeksi
Viime kerralla seurasimme Terhin kierrätyshaasteen sujumista TVT:n Instagramissa ja Facebookissa. Hän kertoi somevideollaan vinkkejä mm. muovien lajitteluun. – Jogurttipurkit, ketsuppipullot ja pakasteiden muoviset pakkaukset kuuluvat muovinkierrätykseen, kun taas jätesäkit, hammasharjat ja muovikelmut eivät. Tiesitkö tätä? Muovien kierrätys on taitolaji, mutta siitäkin selviää, jos lukee mitä pakkausmerkinnöissä lukee.